• Thursday, 19 September 2024
Wie kent de auto van Jelle Roos?
13 mrt
5:56

Wie kent de auto van Jelle Roos?

Jelle Roos, een Zaandamse volksjongen, emigreerde in 1907 naar Amerika.   Met de Holland America Line voer hij vanuit Rotterdam naar New York. Hij was 17 jaar oud en had ongeveer $50 op zak.

Jelle was een verre neef van Lida Sanders. Lida leerde Jelle kennen omdat zijn naam in een  heel oud bijbeltje was geschreven.  Lida vond dit bijbeltje in de nalatenschap van haar moeder.  ¨Jelle¨ stond er in het bijbeltje geschreven en daarachter een vertrekdatum.

Lida is gaan zoeken naar Jelle in de passagierslijsten van de schepen die op Ellis Island aankwamen  en zij vond daar zijn naam. In de jaren daarna heeft Lia het levensverhaal van Jelle gereconstrueerd.  Daarbij heeft zij ook een kleinzoon van Jelle leren kennen. Hij woont in New Hampshire en hij heeft haar verteld dat Jelle bloembollen kweker is geworden bij Boston. Jelle heeft daarmee een fortuin verdiend.

In 1931 kwam Jelle met zijn Amerikaanse echtgenote Esther naar Nederland. Hij maakte toen een grote Europese rondreis. Op de boot van de HAL nam hij zijn automobiel uit Amerika mee.  Deze automobiel zie je op bijgaande  foto die genomen is bij Bergen aan Zee.

Lida wil graag weten wat het merk is van deze auto. Zijn er mensen die haar de details over het merk kunnen vertellen?

Wil je ook meer weten over Jelle Roos? Lida Sanders heeft zijn levens verhaal opgeschreven in haar historische familieroman ¨Niet het snijden doet zo’n pijn¨.  Het boek is te koop in de Zaanse Boekhandel en te bestellen bij Bol.com.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.