• Monday, 18 November 2024
RDW waarschuwt na afloop schorsing
03 nov
7:39

RDW waarschuwt na afloop schorsing

Fehac laat ons weten dat het RDW de regels na het schorsen van een kenteken heeft gewijzigd. Als het kenteken van een motorfiets (of personenwagen, vrachtwagen, bromfiets, zware aanhangwagen/oplegger etc.) is geschorst maar u bent vergeten om de schorsing te verlengen, dan kan  een probleem ontstaan met de verzekering.

Jaarlijks vergeten meer dan 60.000 mensen dat de schorsing voor hun voertuig verlopen is. In veel gevallen is hun voertuig dan niet verzekerd. In plaats van meteen een boete stuurt de RDW voortaan na twee weken een extra waarschuwingsbrief om je aan de verlenging of de verzekering te herinneren. De RDW stuurt deze mensen zes weken voor de vervaldatum van de schorsing een herinneringsbrief.

Extra service.

In plaats van een boete krijgen mensen nu eerst een waarschuwingsbrief van het RDW dat hun voertuig niet verzekerd is. Die wordt twee weken na de vervaldatum van de schorsing verstuurd. Door deze extra service verwacht de RDW dat veel kentekenhouders alsnog hun schorsing verlengen of hun voertuig gaan verzekeren. Doen ze dit niet dan krijgen ze alsnog een boete. De RDW verwacht zo 15.000 boetes te voorkomen. In mei introduceerde de RDW al zo’n extra waarschuwingsbrief voor een verlopen APK. Deze waarschuwing zorgde ervoor dat er minder boetes op de APK-keuringsplicht verstuurd hoefden te worden.

Persoonsgericht handhaven.

Het initiatief voor de extra waarschuwingsbrief komt van een werkgroep die een maatschappelijk verantwoorde wijze van handhaven in de voertuigketen voorstaat. In deze werkgroep werken naast de RDW, het ministerie van Veiligheid & Justitie, het CJIB, de Politie en het Openbaar Ministerie samen. Naast deze extra waarschuwingsbrief is een van de andere initiatieven om voertuigeigenaren na twee eerdere boetes op niet-verzekerd rijden of verlopen APK eerst persoonlijk te benaderen voordat een derde boete wordt opgelegd.

Voertuig tijdelijk niet gebruiken.

Een eigenaar kan zijn kenteken schorsen wanneer hij zijn voertuig voor een langere tijd niet gebruikt. Denk daarbij aan oldtimers of motoren in de wintermaanden of oldtimers en voertuigen die langdurig opgeknapt moeten worden. Tijdens de schorsing worden de WA-verzekering, motorrijtuigenbelasting en APK stopgezet, maar mag het voertuig niet op de weg komen. De schorsing duurt een jaar. Na dat jaar moet de eigenaar zelf de schorsing verlengen. Als hij dat vergeet is de eigenaar in overtreding, zijn voertuig onverzekerd en kan hij een boete krijgen. Jaarlijks worden 620.000 voertuigen geschorst, waarvan 51% personenvoertuigen, 23% bromfietsen en 13% motorfietsen.

Kijk voor meer Fehac nieuws op de website: www.fehac.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.